: Follower :

Sabtu, Mei 07, 2011

: Lelaki Merajuk :

Hey blogger dan pembaca sekalian.

Dari petang aku start menulis sampai kemalam, panas kat hometown aku(Pasir Gudang) nie still kekal macam waktu tengah hari(maksud aku panas sampai aku dah macam cacing kepanasan). Keja aku klo boleh nak mandi je. Dah la badan panas, nie hati pon panas. Panas sebab ape ekh? Sebab dah mandi pon, berpeluh macam tak mandi. Klo kumpulkan peluh nie, dah boleh buat basuh baju-baju Mak Timah. Kui3...sori Mak Timah. Oke la, jom kita terus tengok cerita blog aku yang terbaru nie. "LELAKI MERAJUK"

Lihat muka lelaki nie pon tau dye merajuk. 

Lelaki merajuk. Memang pelik ke? Klo bagi kaum perempuan, ada yang kata menyampah sebab lelaki merajuk tak menunjukkan kelakian diorang. Ko tue yang pelik. Ko tak tau ke yang lelaki merajuk mesti ada sebab dan lelaki akan merajuk klo benda alah tue betul-betul memeritkan hati dye. Ada yang kata, lelaki yang merajuk nie, anak mak. Hah...yang nie salah sikit. Memang kitorang anak mak tapi sikap merajuk tue bukan semula jadi ke? Abis kaum wanita merajuk, nak cakap "Anak Bapak" la? Hahaha...bengong. So, jangan pepandai nak mengomel.

Alah-alah, comel kucing nie merajuk. Kesian si putih belakang tue nak pujuk.

Hah...ada sesetengah dah tau macam mane lelaki merajukkan? Tapi aku tetap mau cakap gak. Nak bagitau ciri-ciri lelaki merajuk nie. Oit dak-dak laki, korang pon kena baca gak sebab korang lebih selalu jumppa lelaki. Meh tengok antara tanda-tanda bila lelaki merajuk :

1. Dia akan senyap sepanjang masa.
  • Lelaki ni bukan macam kaum perempuan. Dye merajuk dengan cara "COOL MAN". Walaupun kita bercakap sejuta perkataan sekali pon dengan dye, jangan haraplah dye nak balas balik. Jadi bila lelaki merajuk ibaratnya kita bercakap dengan patung(patung pun faham ape kita cakap).
2. Dia tidak melayan masej.
  • Selalunya bila mesej masuk je, cepat-cepat dye pegang telepon dye dan cepat-cepat dye balas mesej. Tapi tatkala ble dye merajuk dengan someone, mula lah sifat tidak endah pada teleponnya. Mesej satu pon tak balas, bahkan telepon pon tak angkat. Korang jangan marah la klo dye mau angkat telepon!!!
3. Dia bermasam muka sepanjang masa.
  • Yang ini boleh buat kita sakit hati. Tengok je ble dye dok sengsorang. Muka klo boleh, nak aja baling telur kat muka. Ble cakap sikit, muka makin ketat. Naik menyampah lak.
4. Dia hisap rokok sekotak.
  • Memang dah parah ni. Winstons, Dunhill, Mild Seven...ape jenis rokok, mesti abis terus dengan cepat. Klo boleh, diorang terus menerus hisap sampai habis satu kotak. Sedangkan  sebelum nie dye nak habiskan sekotak pon makan masa sehari setengah.
5. Dia menangis.
  • Ada juga ke lelaki yang merajuk menangis? Ada beb. Tapi takde la sampai nak meraung dan menjerit macam orang giler. Tue memang makan penampar kepala ibu jari namanya. [Klik] bagi yang tidak percaya.
Jangan dua-dua dok diam je. Mengalah la sikit oi.

Oke2..klo dah merajuk, mesti ada yang tangkap pujukkan? Oit3...bukan marah dye la tapi pujuk. Hah...nak pujuk orang nie ada caranya. Aku ngaku yang aku tau cara nak pujuk orang nie tapi time nak pujuk orang je, aku jadi BLUER. Kah3...jangan ketawakan aku je, korang pon same je. Oke mari aku bagitau cara-cara nak pujuk lelaki nie.

1. Terangkan perkara sebenar
  • Bagi orang, nak terangkan perkara sebenar tue bukan perkara mudah. Yela, nak kena terang dengan jujur dari awal sampai akhir. Jangan la dok selindung cerita sebenar. Nak dok selindung pon, jangan dok kata "It's family privacy", "Belom masa lagi diberitau" dan macam-macam. Lagi la lelaki tue merajok..
2. Bertolak ansur dan bijak membuat keputusan
  • Hah...nie pon sebenarnya susah gak. Tapi tak susah mane klo korang mampu cuba bersabar dan bertolak ansur dengan diorang. Lelaki memang keras nak giler babing. Tapi klo perempuan yang pujuk... kena pada tempat dye, Tembok Besar Cina pon boleh runtuh. Pastu...dalam situasi nie gak, korang kena pandai membuat keputusan. Andai kata dia merajuk lagi, korang gunakanlah apa-apa kepakaran yang korang ada dengan gaya tersendiri. Dengan nie, korang dianggap pandai memujuk dari pandangan mata dye. Kui3...
3. Gunakan ayat-ayat "manis"
  • Oit3. Minum-minuman manis tiap-tiap hari boleh tapi nak kluar ayat manis pon susah. Haduyai. Tak susah sebenarnya korang nak bermaniskan mulut dengan orang merajuk nie. Tatkala diorang tengah merajuk tue, cuba la gurau-gurau and gunalah sikit ayat manis kat dye. Contohnya "Anja", "Boncit Sayang", "Kekanda(klo korang orang lame, x pe la gunakan)...or ape-ape ayat demikian. Sambil tue, korang jangan lupa selitkan ayat-ayat power yang korang tau. Lepas tue, mesti korang kan tergelak dengan dye. Tak pon, mood dye makin oke dengan korang. Kui3...
4. Nyayian lagu khas untuknya
  • Haha...ini kuasa ultimate yang terakhir. Korang cuba nyanyikan lagu untuk dye yang tengah merajuk tue. Bak la lagu jiwang mane korang nak hentam, yang penting...lagu tue akan buat dye terpujuk dan sering teringat-ingat akan nyayian korang. Tak ramai yang mampu buat macam nie. Tapi klo korang cuba buat, pasti dye akan tersenyum dan terpujuk kerana dye rase terhibur dengan korang. Tak semana-mana, pasti korang akan terus berkaraoke dalam telefon ataupon dok berdua bersamanya.
Nie jus dari ape aku cakap. Korang leh cuba, korang leh buat...dan yang pasti dye akan tersenyum. And ape aku cakap nie untuk buat dye adalah lelaki. Klo sape2 ada cadangan lagi, post la kat sini. 

3 ulasan:

gIeGurL Fye berkata...

taw xpe lau laky majok memang parah... seminggu x lyn... kering idea nk pujuk...
p sekali je hntar mesej yok tgk wayang..
pewh trus cpt...
ble jpe wt slumber je cm xde pape...
pelik2

Farhan Ibn Yahya berkata...

haha...
biasa la...
lelaki merajuk dengan cara cool...

syud abady berkata...

lelaki merajuk chummellll